Sende faktura med KID

Endret Tue, 29 Mar 2022 ved 10:00 AM

Et KID-nummer (kundeidentifikasjonsnummer) brukes ved betaling av en regning for å kunne identifisere kunden og hvilken faktura som er betalt.

Bruk av KID-nummer på fakturaen er en automatisk prosess som gjør det enklere å holde styr på hvilke regninger som er betalt, da dette ellers er manuelt arbeid.

KID-innbetalingen blir altså lagret slik at virksomheten får en bedre oversikt over alle innbetalingene, og det er en større trygghet at betalingene kommer riktig fram.

Hvordan bruke KID?

For å sende ut faktura med KID-nummer må du opprette en såkalt OCR-avtale med banken din – de aller fleste regnskapsprogrammer lar deg gjøre dette direkte i programmet.

Alt du egentlig trenger å vite å om OCR, er at det langt på vei brukes som synonym for KID. OCR står for Optical Character Recognition (optisk tegngjenkjenning), og er den teknologien bankene bruker for å automatisk lese av KID-nummer, beløp og kontonummer på fakturaer/regninger.

Avtalen du må opprette med med banken din for å kunne sende ut fakturaer med KID kalles en OCR-avtale, og filene du får fra banken (inn i regnskapsprogrammet ditt) heter OCR-filer.

Et KID-nummer kan være fra 3 til 25 siffer langt, og det siste sifret er et kontrollsiffer. Dette genereres med utgangspunkt i de andre tallene, og skal avdekke om en betaler har tastet inn feil KID-nummer.